top of page
PAÏSOS DESENVOLUPATS I SUBDESENVOLUPATS

 

Hi ha grans contrastos econòmics i socials entre els països desenvolupats i subdesenvolupats.
En els desenvolupats la renda per càpita és alta (més de 10.000 dòlars anuals). Això afavoreix un consum elevat i al creixement econòmic. Aquests són Estats Units, Canadà, gran part dels estats europeus, Japó, Austràlia i Nova Zelanda.

En canvi, en els subdesenvolupats, la renda no arriba als 2.000 dòlars anuals, provocant un baix consum. L’economia està basada en l’explotació de recursos naturals destinats a l’exportació, és a dir, depenen dels països desenvolupats. El nivell d’instrucció és baix, les infraestructures deficients i els serveis escassos, de mala qualitat i inaccessibles. Entre ells s’hi troben els països de l’Àsia meridional i oriental , Haití, i Àfrica Subsahariana. 

Cal destacar que el 20% de la població mundial viu als països desenvolupats, però posseeixen més del 80% de la riquesa total.

SITUACIÓ DE DONES I INFANTS

 

En els països subdesenvolupats hi ha una gran desigualtat entre homes i dones. En molts d’aquests països es discrimina la dona en l’atenció mèdica, l’educació, l’alimentació... Fins i tot en alguns casos la dona no té cap dret (no pot expressar les seves idees, ni participar en activitats socials o polítiques i tampoc és mestressa del seu cos). Elles estan sotmeses al pare fins que es casen (que passen a “ser propietat” del marit). Molts cops se’n venen i es compren i són esclavitzades, prostituïdes o casades contra la seva voluntat.

Quant als infants, molts d’ells treballen en situacions precàries, esclavitzats, o es fan servir per la prostitució i la pornografia. Centenars d’ells són segrestats i utilitzats com a soldats, espies, esclaus sexuals i cuiners (quan hi ha guerra). Alguns però, entren en aquestes guerrilles voluntàriament ja que són extremadament pobres.

ORGANITZACIÓ DEL COMERÇ MUNDIAL

 

Actualment, hi ha un comerç mundial globalitzat, però ha deixat de banda als més pobres i, a causa d’això, s’ha augmentat la diferència entre països rics i pobres. Aquests pateixen el bloqueig de les exportacions agrícoles. També troben barreres comercials a les exportacions tèxtils, aliments processats, begudes i altres productes.

Per exemple, a l’Àfrica Subsahariana (700.000.000 habitants) la participació en el comerç mundial és menor a la de Bèlgica (10.500.000 habitants).

 

Informació extra

 

 

Com podeu veure, hi ha grans contrastos socials, econòmics, tecnològics, etc. entre els països desenvolupats i subdesenvolupats. La situació precària del Txad no es dóna només en aquest país, sinó que es produeix en moltes altres zones del món.

 

DADES IMPACTANTS

Per conscienciar de la situació precària en la qual es viu en determinades zones del planeta adjuntem les dades següents:

 

bottom of page