top of page

Al Txad, l'IDH és de 0,32 i el PIB per càpita és de 860 dòlars l'any.

L'economia d'aquest país està basada en l'agricultura al sud (on la població és cristiana o animista) i en la ramaderia al nord (on són musulmans).

Txad és un dels països pobres més endeutats, ja que sol·licita préstecs a altres governs i bancs estrangers de manera que, com que té pocs ingressos, ha acumulat un deute extern que dificulta l'abandonament del subdesenvolupament.

Població: 10,8 milions de persones

Superfície: 1.284.000 km²

Densitat de població: 8,7 hab/km².

Capital: N'Djamena.

Tipologia de govern: República.

Idiomes: francès i àrab.

INFORMACIÓ GENERAL
ECONOMIA
SOCIETAT I POLÍTICA
 

En els últims anys  hi ha hagut fortes sequeres per la zona de Sahel, provocant fam, malalties, mortalitat, migracions interiors cap al Sud i emigracions de joves a Europa. Més de la meitat de la població és analfabeta; cosa que provoca un nivell de formació baix, que disminueix, ja que l'escassa població qualificada emigra buscant oportunitats. Aquesta manca de mà d'obra qualificada obstaculitza la modernització de l'economia. 

 

Relacionat amb la política, és el sisè país més corrupte. El govern no és capaç de revertir els problemes, de manera que l'estabilitat depèn de la intervenció militar francesa (que els defensa de tribus yihadistes del nord) produint conflictes armats. Aquesta corrupció frena inversions estrangeres i el desenvolupament.

EL TXAD, ÀFRICA

L'esperança de vida al Txad és de 49,6 anys. Això és a causa del baix nivell sanitari (té menys de 5 metges per cada 10.000 habitants) i la gran quantitat de malalties com la Sida, xarampió... Això, més l'alimentació deficient (el 25%-50% de la població pateixen desnutrició), el consum d'aigua no potable (provocant el 80% de les malalties i més del 30 % de les morts), i la manca d'una educació bàsica en salut i higiene, generen una alta mortalitat. A més, també produeix un impacte a llarg termini: els adults malalts renuncien a la seva feina, de manera que les famílies deixen de tenir ingressos, obligant a molts infants deixar l'escola per treballar. Ells són els principals afectats, perquè són molt vulnerables i constitueixen el futur del país (dependrà d'ells que l'estat tiri endavant, per tant,  si ells segueixen en aquesta situació, el Txad tampoc millorarà). 

 

També hi ha un greu problema amb els embarassos. Cada minut mor una dona al món per complicacions en l'embaràs o el part (sobretot a l'Àfrica, en països com aquest). Aquestes poden provocar problemes físics o psicològics o la mort als fills. Tot això és a causa la manca d'hospitals i la inconsciència sobre la importància d'una bona higiene. 

SANITAT
ENDARRERIMENT

El Txad era una colònia francesa. Cap al segle XIX es va intensificar l'explotació econòmica (les metròpolis extreien de les colònies les matèries primeres necessàries per alimentar les indústries, i venien els productes fabricats). Per això es va evitar el desenvolupament industrial d'aquests territoris. Quan s'independitzaren, continuaren la dependència financera, industrial i tecnològica amb els antics colonitzadors. 

Aquesta falta de tecnologia pròpia fa que el Txad no sigui un país competitiu en el mercat mundial, comportant la reducció d'exportacions i ingressos. 

Life-Wish s’ha centrat en la sanitat (ja que tothom mereix viure en condicions) i en la maternitat, perquè tenir un fill hauria de ser un record feliç.

 

Bandera del Txad

bottom of page